maandag 24 september 2007

Politiek correct


Morgen weer naar Biel! Daar even verhuizen naar de Altstadt, en dan weer aan de slag. Ik begon me al bijna als Arjen Robben te voelen, die vooral verdient door geblesseerd te zijn. Binnenkort dus ook weer interessante verslagen uit het daaglijks leven.

Omdat er nu niet bijster veel spannends is te vertellen over mijn doen en laten thuis in ABC (fietstochten door de botshol zijn meer onderwerp voor andere columnisten), gooi ik nog even een balletje op, speciaal voor die mensen die zich druk maken over deze wereld, en er graag over praten. Hier namelijk suggestie voor de volgende discussie ronde.

Waar het wel of niet sturen van troepen naar spanningsgebieden, religie spanningen, honger en revoluties heel sexy zijn als discussie onderwerp, is een zeker ander onderwerp dat blijkbaar niet. Maar in mijn opinie is het een van de meest kromme, meest irritante, en meest invloedrijke regels van de moderne tijd. Volgens mij zijn er zeer veel mensen in weze op tegen, maar gebeurt er desalniettemin niks. Zelfs geen discussie. Als het aan mij ligt, worden er geen kamervragen meer beantwoord in geen enkel EU land, voordat dit eens helder wordt verantwoord. Vergeleken hiermee boeit het me niet eens zoveel dat ik in 't café 2 keer teveel voor mijn biertje betaal.


"Maar Reinout!" "Wat dan? Wat dan? Zeg het ons!"

Nou dit dus: de landbouw subsidies.

Is dat alles? Dat is toch al lang bekend en niet interessant. Dit onderwerp hebben we lang en breed gehad en ik ben er op uitgekeken....

Precies. Maar ondertussen gaat de wereld er aan kapot. En overdreven is dat nauwelijks. Door deze subsidies is het vrijwel onmogelijk voor boeren van buiten de EU om hun boeltje hier te verkopen. Veel te duur geproduceerde producten liggen immers voor ver onder de kost prijs bij de appie.

Over wat voor een bedragen hebben we het hier? nou, dit jaar over 54.000.000.000 Euro! Fijn belasting geld, bijna de helft van het EU budget gaat naar die boeren. En dan bedoel ik niet PSV. (overigens, Bedankt voor afgelopen weekend).

Het pijnlijk ironische van deze politiek, wordt duidelijk als je het ontwikkelingshulpbedrag er naast legt. Neem Duitsland; geeft haar boeren 6,5 miljard euro steun, en de derde wereld zo'n 4,5 miljard euro aan aalmoezen. In Nederland ligt die verhouding overigens een stuk gezonder (meer ontwikkelingshulp er uit dan landbouwsubsidie er in).

Maar in grote buur Duitsland is dat dus 11 miljard euro belasting geld om een vreemd en kunstmatig systeem in stand te houden waar vooral de belastingbetaler en de boer in bijvoorbeeld afrika de dupe van zijn.

Allicht dat ze die 4,5 miljard zelf wel kunnen verdienen, als ze de kans krijgen hun goedkope arbeid in concurrentievoordeel om te kunnen zetten. Maar die kans krijgen ze dus niet. Dit resulteert in een situatie die zelfs zo absurd is, dat een Europese koe 2,20 per dag subsidie ontvangt. En (daardoor) moet de helft van de wereld bevolking rondkomen van beduidend minder.

Maar is dat geld niet goed besteed? Kunnen de goedwillende, hardwerkende boeren het hoofd nog wel boven water houden zonder die fijne Europese suikeroom? Nou, ik denk 't wel. Het grootste deel van de landbouw subsidie gaat namelijk niet bepaald naar Boer Henk met de Schoffel in den Groote Knuist. Nestle tikte in 2004 netjes 2,4 miljoen aan, en Prins Charles en de Grimaldi Clan in Monaco hebben zich ook optijd ingeschreven. In Nederland gaat er redelijk wat naar Heineken (hey, waar kennen we die van?), Bavaria en ex-minister Cees Veerman (voorheen minister van....juist!).

Naar mijn mening kan er dus een belastingvoordeel van 54 miljard euro naar den Burger worden doorgerekend (niet gek toch? Dat moet zelfs Wilders een goed plan vinden). En dan 's avonds lekker aan de Marokkaanse boontjes en Ethiopische rijst. Van de prijs die wij er voor betalen kunnen zij hun buikje rond eten, en een gevoed volk is minder geneigd naar contact gestoorde dictators te luisteren. Me dunkt. De nadelen? Een zomer geblokkeerde snelwegen in Frankrijk, een enkele doodsbedreiging aan landbouwministers, en lui met hooivorken en fakkels door de straat. Kunnen we wel hebben denk ik.


Er is dus nu, relatief weinig aandacht voor deze zaak, voornamelijk op lelijke sites en gepresenteerd door onwelriekende mensen die je liever niet serieus neemt. Maar goed, dat was het klimaat probleem 15 jaar geleden ook (vervang dan "lelijke sites" door "rare pamfletten uit linnen red de waddenzee tasjes"). En het is nu een sexy, big-business subject, waar iedereen erg mee begaan is. De omslag voor dit probleem zal zeer waarschijnlijk deze blogpost zijn.

Ik voel een wereldwijd popconcert aankomen! Met gratis, heerlijk, helder Bier!

1 opmerking:

lammersch zei

Damn. Gast, ik zeg het niet graag, maar je hebt gelijk. Overigens kun je dit ook onder het kopje 'duurzaamheid' boeken hoor: daar hoort sociale gelijkheid immers ook bij.

Het is een achterlijk systeem dat van geen kant klopt en dat alleen in stand gehouden wordt omdat "anderen het ook doen". En dat kennen we maar al te goed van de bierindustrie. Iemand moet de eerste zijn. En omdat Amerika te dom en zelfingenomen is, zal Europa moeten beginnen.

Nu is het al lastig om er hier een laf grondwetje doorheen te krijgen, dus is er een revolte nodig of een waakhond. Ik ben voor een revolte. Ik ga mijn hooivork uit het vet halen... ben zo trug.